Niet alle velden zijn correct ingevuld.

Emo-eten

De keuzes die je maakt op voedingsvlak zijn onlosmakelijk verbonden met wie je bent als persoon. Ze worden beïnvloed door de situaties en welke gedachten en gevoelens ze bij je oproepen. Wanneer emoties jouw voedingskeuzes zodanig gaan beïnvloeden dat je er mentaal en/of fysiek onder lijdt, kan emo-eten uitgroeien tot een groot probleem. Hoe kan je dit het beste aanpakken? 

Wat is emo-eten en waar komt het vandaan?

Elke dag maak je tientallen keuzes rond voeding. Zo eet je bijvoorbeeld uit honger, trek, verveling, gewoonte,...
Al te vaak ben je je er niet eens van bewust. 

Maar stel nu; je bent net wél heel bewust bezig met voeding, het beheerst misschien zelfs wel een groot stuk van je leven. Je zou zo graag anders willen kiezen en je neemt dat ook vaak heel goed voor. En je stelt keer op keer vast dat het niet lukt, met grote teleurstelling en frustratie tot gevolg.

Je weet heel goed wat je moet doen maar die ongelofelijke drang naar ongezonde, suiker- en/of vetrijke voeding is niet te weerstaan.

Je hebt ontdekt, misschien onbewust, dat eten je kan helpen met emoties, om ze niet te hoeven voelen of als controlemechanisme. Eten kan daarmaast ook een afleiding zijn in een saai leven waarin je je eigenlijk best ongelukkig voelt. Het is dan ‘makkelijker’ om je steeds bezig te houden met het probleem van je gewicht dan om de pijnlijke realiteit onder ogen te zien.

Dit is dus eten uit emotie, kortweg emo-eten genoemd.

Waarschijnlijk herkent bijna iedereen dit wel. En op zich is het geen enkel probleem wanneer het eens voorvalt en je jezelf gemakkelijk kunt bijsturen in de dagen daarna.
Het is gebeurd maar dat is dan ook dat.

Het wordt natuurlijk een andere zaak wanneer je gewicht hierdoor steeds meer toeneemt en/of je mentaal begint te lijden door het feit dat je eet als manier om te kunnen omgaan met emoties. Of net om daar niet mee te moeten omgaan.

Het effect van (crash)diëten

Het gewicht op weegschaal gaat omhoog, dus besluit je om minder te gaan eten. Simpel, toch?

Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat (crash)diëten emo-eten en eetbuien verergeren. Iedere keer wanneer een dieet of zelfopgelegde regels worden stopgezet, wordt dit toegeschreven aan eigen tekortkomingen, falen dus.

Falen leidt tot schuldgevoel, geen leuk gevoel om te hebben natuurlijk. Als eten dan een manier is om met negatieve emoties om te gaan dan ga je al snel opnieuw de drang naar ongezonde voeding ervaren…

Zo houden diëten dus emo-eten in stand.

Het is nu wel duidelijk dat emo-eten niet opgelost wordt met klassiek voedingsadvies waarbij je leert wat gezonde voeding is en hoe je de principes praktisch inbouwt in jouw dagelijkse leven. Of erger nog, door een een (crash)dieet te volgen.

Wat werkt wel?

Ten eerste is het van cruciaal belang dat je inzicht krijgt in welke emoties jouw eetgedrag beïnvloeden, vaak is dit al voor een groot stuk de oplossing van jouw probleem. Daarnaast mag je leren hoe je anders met deze emoties kunt omgaan.

Ik heb hiervoor het Be balanced traject ontwikkeld. De strategieën en tools die ik tijdens het traject gebruik, geven je inzicht in de achterliggende problematiek van jouw eetgedrag en het zijn doeltreffende manieren om anders met je emoties om te gaan.  

Het traject bestaat uit individuele coachingssessies en body-mind sessies. In deze sessies ga je door allerlei opdrachten de positieve relatie met jouw lichaam herstellen. Je kunt op elk moment beslissen om dit individuele traject live of online te starten, boek nu jouw intake gesprek.

Be Balanced

Be Balanced

Be Balanced

Be Balanced

Je hebt alle mogelijke diëten geprobeerd en niets levert blijvend resultaat op. Je zit niet lekker in je vel en je weet niet meer wat te doen. Schuldgevoelens over eten overmannen je regelmatig. Net als verwarring, want wat is eigenlijk nog gezond? De strijd met de weegschaal is vermoeiend, je ervaart vaak frustraties als je in de spiegel kijkt.

Het is niet jouw schuld. Je hebt niet gefaald. Het is geen kwestie van zwak zijn, geen wilskracht hebben. Ben je klaar om het over een andere boeg te gooien?  

De eerste stap die ik met je zet is die naar ‘bewustwording’. Problemen met voeding zijn bijna altijd een symptoom van een onderliggende oorzaak. Ik ben feilloos in staat deze diepere oorzaak te ontdekken en geef je nieuwe inzichten. Wanneer jij bewust wordt van de ‘missing link’ vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Onder mijn deskundige begeleiding lukt het je dan ook om deze diepere issues aan te pakken.

Leer om van jezelf te houden en je zult goed gaan zorgen voor jezelf. Hierdoor maak je de juiste keuzes en het gewicht volgt dan vanzelf. Eten is geen strijd meer en het gevecht met de kilo’s stopt. En het is nog meer dan dat, wanneer je groeit als persoon zal dit alle aspecten van je dagelijks leven positief beïnvloeden.

Als jij je hierin herkent of 'aanvoelt' dat je dit nodig hebt, dan is mijn Be Balanced traject je op het lijf geschreven!
meer info

Testimonials

Laurien

Laurien

Sinds enkele weken volg ik de coaching van Isabelle. Hoewel we elkaar van tevoren al kenden (of misschien net een beetje daarom) vond ik het een moeilijke stap om haar te vertellen over mijn moeilijke relatie met eten. Ze reageerde echter meteen heel begripvol, en liet me weten dat ik zeker niet de enige persoon ben die dit soort moeilijkheden ervaart.  

Wat ik persoonlijk een groot pluspunt vind aan onze gesprekken, is dat er veel aandacht gaat naar het psychologische aspect. Je leert het ‘waarom’ achter je eigen eetgedrag beter begrijpen, hetgeen het gemakkelijker maakt om dit (vaak ongewenste) gedrag aan te kunnen passen. Ze voelt ook goed aan aan welk ‘tempo’ er stappen naar een gezondere leefstijl gezet kunnen worden, en gaat zeker niet overhaast te werk.  

Ik heb nog een lange weg te gaan in mijn proces, maar gelukkig weet Isabelle me tijdens elk gesprek opnieuw te motiveren, en pakken we het stap voor stap aan.